Najwięcej właściwości leczniczych ma olej
konopny typu CBD. Nazywany jest też kannabidiolem – czyli jednym z 60
ekstraktów występujących w konopiach. Nie wykazuje właściwości
psychoaktywnych w przeciwieństwie do oleju THC, dlatego jest bezpieczny w
stosowaniu. Olej konopny ma wiele właściwości zdrowotnych, a
najważniejsze dla osób, które go stosują lub mają zamiar włączyć do
swojej diety, jest to, że prawie w ogóle nie wykazuje skutków ubocznych.
Warto wprowadzić do swojej diety olej
konopny ze względu na bogactwo składników odżywczych, jakie w sobie
zawiera. W oleju konopnym można znaleźć między innymi idealne proporcje
nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także witaminy
młodości jak E i A, choć witamina A wspiera też pracę układu
odpornościowego i działa przeciwzapalnie. Olej bogaty jest w witaminy z
grupy B i witaminę K,a także minerały jak wapń, magnez oraz cynk.
Dzięki obecności tak wielu witamin i minerałów
olej konopny ma właściwości wzmacniania flory jelitowej, która jest
naturalną barierą ochronną przed bakteriami. Zapobiega miażdżycy oraz
zalecany jest osobom chorym na serce. Ponadto zmniejsza poziom złego
cholesterolu